Valve’ın Neuralink rakibi bu yıl ilk beyin çipini piyasaya sürecek

Gabe Newell, Beyin Çipi Projesine Hız Kesmeden Devam Ediyor

Valve firması, genellikle Steam platformu ve oyunlarıyla tanınsa da şirketin yapay zeka ve beyin çipi gibi farklı alanlarda da projeleri bulunuyor. Valve’ın kurucu ortağı ve CEO’su olan Gabe Newell, uzun süredir beyin çipi projesi üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Gabe Newell, 2019 yılında gerçekleştirilen GDC etkinliğinde oyunlar için beyin-bilgisayar arayüzlerini kamuoyuna tanıtmıştı. Aynı dönemde, beyin çiplerini üretmeyi planladığını duyuran Starfish Neuroscience adlı yeni bir girişimi sessizce bünyesine katan Valve, son 4-5 yıldır bu alandaki araştırmalara odaklanmış durumda.

Brad Lynch’in raporlarına göre Starfish Neuroscience tarafından paylaşılan blog yazısında, beyin aktivitesini kaydetmek ve beyni uyarmak için özel bir elektrofizyoloji çipi geliştirdikleri belirtiliyor. Şirket, bu çipin 2025’in sonlarında piyasaya sürülmesini planladığını duyurdu ve çipin yeni iş birlikleriyle heyecan verici fırsatlar sunacağını belirtti.

Starfish Çipinin Özellikleri

Starfish, birden fazla beyin bölgesine eş zamanlı erişim sağlayabilen ve pil gerektirmeyen bir çip geliştirmeyi hedefliyor. Starfish çipinin öne çıkan özellikleri şunlar:

  • Düşük güç tüketimi: Normal kayıt sırasında 1.1 miliwatt toplam güç tüketimi
  • Küçük tasarım: 2 x 4 mm boyutlarında
  • Hem kayıt hem de stimülasyon özelliği
  • 32 elektrot bölgesi ve 18.75 kHz’de 16 eşzamanlı kayıt kanalı

Starfish çipi, rakibi Neuralink’e göre daha küçük bir tasarıma sahip olacak ve yüksek performans sunmayı hedefliyor. Bu alandaki rekabetin giderek arttığı düşünüldüğünde, beyin çipi teknolojileri gelecekte daha da önem kazanacak gibi görünüyor.

Related Posts

Ölüm tarihinizi tahmin eden saat satışta

Inq Factory adlı teknoloji şirketi, insanları hayatlarının sonuna dair düşünmeye teşvik eden sıradışı bir cihazla dikkat çekti. “Death Clock” ismini taşıyan bu dijital masa saati, kullanıcının yaşını, yaşam tarzını ve sağlık durumunu içeren sorulara …

Sosyal medyadaki bot hesaplar tehlikesi

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, “Yapay zeka çağında, bot hesaplar sosyal medya kullanıcılarını takibe alıp analizini gerçekleştirerek, kişinin sesini, görüntüsünü, kullandığı kelimeleri taklit edebiliyor. Bu tür hesaplardan şüphelenmek gerekiyor.” dedi.

Kepez’den çocuklara bilim dolu tatil

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, yaz döneminde çocuklara bilimle dolu bir tatil fırsatı sunan Antalya Bilim Merkezi’ni ziyaret etti. Tematik Bilim Kampı kapsamında devam eden atölye çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kocagöz, “Kepez bilimle …

Ebrar Keskin’den altın madalya

Milli para atlet Ebrar Keskin, Çekya’da devam eden Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağında gülle atmada altın madalya kazandı.

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Bilim insanları, Afrika kıtasının kalbinde süregelen derin jeolojik değişimlerin bir noktada ‘kıtasal ayrılığa’ sebep olabileceğini ortaya koydu. Bu ayrışma, dünyaya yeni bir okyanus da kazandıracak…