Almanya Başbakanı Scholz: Putin, savaşı bir emirle sonlandırabilir

AA

Başbakanı Olaf Scholz, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na hitap etti.

Scholz, konuşmasında devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı’na değindi.

Alman Şansölye, savaştan dolayı sadece Ukraynalıların acı çekmediğini, tüm insanların enflasyondan, artan borçlardan, gübre kıtlığından, açlıktan, artan yoksulluktan da etkilendiğine dikkati çekti.

“Putin bu savaşı bir emirle bitirebilir”

Scholz, Devlet Başkanı Vladmir Putin’in bu savaşı bir emirle bitirebileceğini söyledi. Barış arayışlarına destek verenScholz, şöyle konuştu:

Aynı zamanda, sadece isminde barış olan sahte çözümlere karşı da dikkatli olmalıyız. Çünkü özgürlük olmadan barış baskı demektir.

Adalet olmadan barışa dikta denir. Bunu Moskova’da anlamalı. Unutmayalım bu savaşın sorumlusu Rusya’dır.

BM için reform talebi

Geleceğin konuları arasında BM’nin çok kutuplu dünya gerçeğini nasıl yansıtması gerektiğinin de bulunduğunu aktaranScholz, şöyle dedi:

Şimdiye kadar bunu yeterince yapmıyor. Bu hiçbir yerde Güvenlik Konseyi’nin yapısında olduğu kadar belirgin değildir.

Bu nedenle, daimi üyelerden üçü de dahil olmak üzere giderek daha fazla ortağın reform konusunda ilerlemeye istekli olduklarını beyan etmelerinden memnuniyet duyuyorum.

“Genel Kurul’un elinde”

Scholz, BM’de Afrika, Asya ve Latin Amerika’nın daha fazla ağırlık kazanması gerektiğini kaydederek “Sonuçta Güvenlik Konseyi’nin reform edilmesi hakkında karar vermek Genel Kurul’un elindedir.” ifadesini kullandı.

Almanya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi olarak bu konuda sorumluluk üstenmek istediğini dile getiren Scholz, 2027-2028 dönemi için Almanya’nın adaylığının desteklenmesini talep etti.

“Çok kutupluluk yeni bir düzen değil”

Başbakan Scholz, 50 yıl öncesine göre bugün dünyada iki değil çok sayıda güç merkezinin bulunduğunu ifade ederek “Çok kutupluluk yeni bir düzen değil. Küçük ülkelerin büyük ülkelerin arka bahçesi olduğunu düşünenler yanılıyor.” dedi.

BM’nin, 21. yüzyılın çok kutuplu dünyasında “revizyonizme ve emperyalizme” yer olmadığını göstermesi gerektiğini belirten Scholz, şiddetin siyasetin aracı olarak kullanılmasının kınanmasını ve ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına saygı gösterilmesini istedi.

İklim değişikliğiyle mücadele

Geleceğin konuları arasında iklim değişikliğiyle mücadelenin de yer aldığını anımsatan Scholz, özellikle sanayileşmiş ülkelerin iklim krizine karşı mücadelede sorumluluk taşıdıklarını belirtti.

Scholz, herkesin iklim hedeflerine ulaşmak için çaba sarf etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir