Bir dönem paraya para demeyen Laleli esnafı tek tek kepenk indiriyor

Ekonomik Kriz Textil Sektöründe Büyük Zorluklar Yaratıyor

Ekonomik kriz, tekstil sektörünü olumsuz etkiliyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler, finansmana erişimde zorluk çekerek, artan maliyetler nedeniyle güçlükle ayakta kalabiliyor.

Birçok esnaf, artan maliyetlere rağmen gelirini koruyamayarak iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ITHİB) verilerine göre, 2025’in ilk 6 ayında 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. Bu durum, maliyetlerle başa çıkamayan KOBİ’ler için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

“Eskiden Adım Atacak Yer Yoktu Şimdi Her Yer Boş Vitrin”

İstanbul’un tekstil merkezlerinden olan Merter, Laleli ve Zeytinburnu’nda birçok iş yeri faaliyetlerine son verdi. Gün içinde dükkanların kapalı olması dikkat çekiyor.

30 yıldır Laleli’de tekstil işiyle uğraşan bir esnaf, sektördeki durumu şu şekilde aktardı: “Aynı sokakta birden fazla dükkan kapanıyor. Çin, piyasada hakimiyet kurdu. Sadece bu sokakta birkaç dükkan kapalı, esnaf zor durumda. Kimse kar edemiyor. Sigorta, kira, vergi her şey sorunlu ve pahalı. Durumumuz o kadar kötü ki kimse iş yapamaz hale geldi.”

“Gemi Su Almaya Başladı”

Zeytinburnu’nda faaliyet gösteren bir başka esnaf, devletin büyük firmalara sağladığı desteklere dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Devlet, büyük firmalara büyük destekler sunuyor. Onların vergi borçları siliniyor. Biz ise kendi kiralarımızı bile ödeyemez hale geldik. Günlük masraflarımızı karşılayamıyoruz. Büyüyen firmalar yurtdışına açılırken, biz burada geçinemez hale geldik. Eğer böyle giderse, Türkiye’de tekstil sektörü yok olabilir. Gemi su almaya başladı. En alttaki küçük esnaf her zaman ilk zarar gören oluyor.”

“Dolar İle Kira İstiyorlarmış! Hani Yasaktı?”

Merter’deki esnaflar, mülk sahiplerinin 5 ila 20 bin dolar arasında kira talep ettiğini belirterek endişelerini dile getiriyor.

Sektörün darboğaza girmesinde sadece yüksek giderler değil, aynı zamanda ithal hammaddeye olan bağımlılık, yüksek faizli borçlanma, döviz kurlarının baskılanması ve iç piyasada azalan talep de etkili rol oynamaktadır. Laleli’den bir esnafın sözleri, sektördeki genel durumu özetliyor: “Esnaf, umutla iyileşmeyi bekliyor ama her geçen gün bir dükkan daha kapanmak zorunda kalıyor.”

Related Posts

Memur-Sen teklifini açıkladı: En düşük memur maaşı 75 bin olsun!

Türkiye genelinde yaklaşık 6 buçuk milyon emeklinin 2026 ve 2027 yıllarında alacakları maaş zammı ve yan hakları belirleyecek olan kritik toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde pazarlık 1 Ağustos’ta başlayacak. Pazarlık masasında öncelikle sendikaların …

Almanya’nın vergi geliri yılın ilk yarısında yüzde 8,1 arttı

Almanya’da federal devlet ve eyaletleri kapsayan vergi gelirleri bu yılın ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 447,6 milyar euroya ulaştı.

Emekliyi, çalışanı tefeciye ezdirecekler

Yargıtay’ın emekli maaşı kararının ardından tefecilerin, emekli ve çalışanların maaşına, ev sahiplerinin ise kiracıların maaşına el koyabilmesinin önü açıldı.

AB-ABD ticaret savaşı piyasaları sarstı

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü karışık bir seyirle tamamladı. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ürünlerine yönelik planladığı gümrük vergileriyle ilgili belirsizlikler, piyasalarda temkinli havaya neden oldu. Pan-Avrupa gösterge endeks Stoxx …

Emlak Konut ilk yarıda 4 bin 120 konutun ön satışını yaptı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yılın ilk yarısına ait konut setış verilerini açıkladı. Emlak Konut’tan Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada 4.120 adet bağımsız bölümün ön satışının tamamlandığı ve bunların 34’ünün …

Antalya’da Günübirlik Konaklama Denetimi

Antalya’da polis, günübirlik konaklama yerlerini denetleyerek yasadışı işlemlere ceza uyguladı.