Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Yenilikçi Diz Ağrısı Tedavisi!

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emin Çakmakçı, AA muhabirine verdiği demeçte, diz ağrısında dikkat çeken “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniğinin özellikle 65 yaş altı ve uygun hasta gruplarında yüzde 80’in üzerinde başarı oranına sahip olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Çakmakçı, diz kireçlenmesinin erken dönemlerinde diyet, kilo kontrolü, eklem sıvısı enjeksiyonları ve kolajen desteklerinin etkili olabileceğini ancak ilerleyen aşamalarda hastaların günlük aktivitelerini dahi gerçekleştiremeyecek duruma geldiklerini vurgulayarak, “Diz kireçlenmesi yaşlanmanın doğal bir sonucu olabilir. Zamanla kişinin yürüme yeteneği sınırlanabilir ve günlük hayatta zorluklar yaşanabilir.” dedi.

Çakmakçı, diz kireçlenmesinde ilerleyen evrelerde “Genikulat Arter Embolizasyonu” yönteminin tercih edildiğini belirterek, “Orta ve ileri derecede kireçlenme varsa, menisküs yırtığı, kemik kırığı, ciddi kıkırdak hasarı gibi durumlar söz konusu değilse, bu yöntem ile müdahale edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Diz anjiyosu olarak bilinen işlemin detayları hakkında Çakmakçı, hastanın röntgen ve MR incelemelerinin ardından uygunluğu değerlendirerek, tedavi planını oluşturduklarını belirtti. İşlem sırasında hastanın kasıktaki atar damarından anjiyo cihazı eşliğinde ultrason ile dize kadar ilerlendiğini açıklayan Çakmakçı, “Dizi besleyen 4 damar var ve bu damarlardan biri genellikle ödem oluşturuyor. Bu damarı belirleyip kapatıyoruz ve işlemi tamamlıyoruz.” diye ekledi.

Çakmakçı, işlemin yaklaşık bir saat sürdüğünü belirterek, uygun hastaların memnuniyet oranının yüzde 80’in üzerinde olduğunu ifade etti. Ayrıca, kireçlenmenin yaş tip ve eklem içi ödem durumlarına göre farklılıklar gösterdiğini söyledi.

Related Posts

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Hipertansiyona yakalanma riski ileri yaşlarda artıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, özellikle menopoz sonrası kadınlar ve 40 yaş üzeri erkeklerde hipertansiyonun daha yaygın görüldüğünü belirtti.

Yaşlılıkta Fiziksel Aktivite Kronik Hastalık Riskini Azaltır

Yaşlılıkta fiziksel aktivite ve egzersiz kronik hastalık riskini azaltıyor! Yaşlılık döneminde sağlık durumunun korunmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, fiziksel aktivitenin sağlığın korunmasında kritik rol oynadığını söylüyor.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.