Doğuş Çay ve TEMA Vakfı’ndan sağlıklı topraklar ve sürdürülebilir çay tarımı için ortak adım

Doğuş Çay ve TEMA Vakfı İş Birliğiyle Çay Tarımında Toprak Sağlığına Odaklanıldı

Türkiye’nin önde gelen özel sektör çay üreticilerinden Doğuş Çay ve TEMA Vakfı işbirliğiyle yürütülen ‘Her Dem Toprak İçin’ projesi kapsamında, Rize’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan çayın sağlıklı topraklarda yetiştirilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.

Yoğun kimyasal gübre kullanımının neden olduğu çay topraklarının aşırı asidik olması, verimli çay tarımını tehdit etmektedir. Bu sebeple başlatılan proje kapsamında toprak sağlığına kavuşturularak çay tarımının sürdürülebilirliği hedeflenmektedir.

Çay Tarımında Toprak pH Değeri İdeal Seviyeye Ulaştı

Projenin 2021-2024 yıllarını kapsayan üçüncü aşamasında, Rize’nin farklı ilçelerinde toprak ıslahı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Topraktaki asitliği gidermek için organik gübre, tarım kireci, çay atığı kompostu ve çapalama uygulamaları yapılarak toprakların sağlığına kavuşması sağlanmıştır.

Uygulamalar sonucunda toprak asidlik değeri ideal seviyelere ulaşmış ve topraktaki mikroorganizma faaliyetlerinde artış gözlemlenmiştir.

Çay Kalitesi İyileşti

Toprak sağlığındaki iyileşmenin çay kalitesine yansımaları olmuştur. Uygulama yapılan bahçelerde verim artışının yanı sıra, çayın tat ve aromasını etkileyen polifenol miktarında artış, ekstrakt miktarında artış ve selüloz miktarında azalma gözlemlenmiştir.

Proje kapsamında yapılan farkındalık eğitimleri sayesinde 13 bin 600 kişiye ulaşılmış ve çay tarımının sürdürülebilirliği için önemli adımlar atılmıştır.

Toprağı Korumak, Geleceği Garantilemek Demektir

Temel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, sağlıklı toprağın yaşamın ve doğanın sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, toprağın korunmasıyla elde edilen verim artışının yanı sıra ürün kalitesinin yükseldiğini ve tüketicilere daha sağlıklı ürünlerin ulaştırıldığını belirtmiştir.

Doğuş Çay ve TEMA Vakfı iş birliğinin sonuçları, sürdürülebilir tarımın temel unsuru olan sağlıklı toprağın önemini gözler önüne sermektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Ped değil, altın paket: Kişisel bakım da artık lüks

Enflasyondaki dalgalanmalarla birlikte her ürüne de ayrıca zam geldi. Bu ürünlerden biri de kadınlar için çok önemli olan hijyenik pedler oldu. Kadınlar temel kişisel bakım ürünlerinin fiyatlarını karşılamak konusunda artık güçlük çekiyor. Bu yıl en uygun hijyenik pedin fiyatı 69,90 lira, en yüksek fiyatlı ped ise 400 lira.

Bitcoin’in tarihi rekorunun ardından altcoinler de atağa geçti

Bitcoin’in tarihi rekorunun ardından altcoinler de atağa geçti

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Fed tutanakları yayımlayacak: Faiz indirimi mi geliyor?

ABD Merkez Bankası (Fed), 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını bugün TSİ 21.00’de yayımlayacak. Piyasalar, bu tutanakları faiz indiriminin ne zaman başlayabileceğine dair ipuçları aramak için yakından takip ediyor …

İSO’dan çarpıcı rapor: Ekonomik kriz sanayiyi vurdu!

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Raporda üretimden satışlar artsa da reel büyümenin durduğu ve kârlılık göstergelerinin gerilediği görüldü.