Hayat pahalılığı alışkanlıkları da değiştirdi: Dışarıda yeme-içme verisi yılın en düşük seviyesinde

Kartla Yapılan Yeme İçme İşlem Sayısı Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla gerçekleştirilen yeme içme işlemlerinde adetler, 200 milyonla son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Her ne kadar işlem başına harcama rekor seviyede olsa da, reel bazda toplam harcamalarda daralma yaşandı.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, banka ve kredi kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çekici bir düşüş yaşanıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Mart 2025’te yeme içme sektöründe kartlarla gerçekleştirilen işlem adedi 200 milyon adetle son 12 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Aynı dönemde işlem tutarı 87 milyar TL olarak kaydedilirken, reel olarak bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise işlem tutarı 60 milyar TL düzeyindeydi. Nominal olarak yüzde 45’lik bir artış olsa da, yıllık enflasyonun yüzde 43,38 olduğu düşünüldüğünde, reel artışın yalnızca yüzde 1,1 düzeyinde kaldığı görüldü. İşlem adetlerindeki azalma ise toplam reel harcamalarda düşüş yaşandığını gösteriyor. Başka bir deyişle, yeme içme harcamaları neredeyse aynı seviyede kalırken, tüketicilerin dışarıda yeme içme alışkanlıklarında bir azalma gözlemlendi. Geçen yıl boyunca işlem adedi ortalama 225 milyon civarındayken, 2025’in ilk çeyreğinde bu ortalama 211 milyona geriledi. Özellikle şubat ve mart aylarında 200 milyon bandına düşen işlem adedi, son iki yılın en düşük rakamlarını gösterdi.

Toplam banka ve kredi kartı harcamaları içinde yeme içme harcamalarının payı da azalmakta. Geçen yılın mart ayında toplam kart harcamasının yüzde 5’ini oluşturan yeme içme harcamalarının bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 4,97’ye geriledi. Sektör temsilcileri, fiyat artışları ve alım gücündeki zayıflama nedeniyle dışarıda yeme içme alışkanlığının azaldığını belirtiyor. Enflasyon baskıları ve fiyat artışlarıyla birlikte bu düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

CFO gündemi: Ticaret savaşı ve yapay zekâ

Türkiye’nin finans alanında en önemli karar alıcılarının belirlendiği ‘En Etkin 50 CFO’ araştırması sonuçlandı. Finansın liderleri, ödüllerini 14 Mayıs’ta ‘Leadership Beyond Intelligent Age’ teması ile düzenlenecek CFO Summit’te alacak.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Antalya 18 milyon turist hedefine emin adımlarla ilerliyor

1 Ocak-7 Mayıs döneminde 2 milyon 300 bin turisti ağırlayan Antalya, bu yıl için belirlenen 18 milyon yabancı turist hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir