Hipertansiyona yakalanma riski ileri yaşlarda artıyor

Hipertansiyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hipertansiyon, kontrol ve tedavi edilmediği takdirde kalp hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Bu konuda görüşleri açıklayan Doç. Dr. Mutlu Güngör, hipertansiyonun damarlar içindeki kan basıncının sürekli normal seviyelerin üzerinde olması durumu olduğunu belirtti.

Güngör, normal kan basıncının 130-80 mm Hg’nin altında kabul edildiğini ve 130-80’in üzerindeki değerlerin hipertansiyon anlamına geldiğini ifade etti. Aynı zamanda her iki tansiyon değerinin de normal aralıkta olması gerektiğini vurgulayan Güngör, bu nedenle herhangi birinin yüksek olması durumunda bile tedavi gerekebileceğini söyledi.

Türkiye’de her 8 erişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirten Güngör, bu hastaların yarısının durumlarının farkında olmadığını aktardı. Ayrıca, 135/85 mm Hg üzerinde olan tansiyon değerlerinin düzenli kontrol ve hekim gözetiminde ilaç tedavisini gerektirebileceğine dikkat çekti.

Güngör ayrıca, aort anevrizması, diyabet ve kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklara sahip bireylerde daha sıkı tansiyon kontrolü gerektiğini ve bu gibi kronik hastalıkları olan kişilerin 135/85 referans değerini beklemeden hekime başvurmaları gerektiğini belirtti.

Genetik ve Çevresel Faktörlerin Etkisi

Hipertansiyonun genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu belirten Güngör, yaşlanmayla birlikte hipertansiyon riskinin arttığını ve özellikle menopoz sonrası kadınlarda ve 40 yaş üstü erkeklerde daha yaygın olduğunu açıkladı.

Güngör ayrıca, hipertansiyon öyküsü bulunan yakınlarının tansiyon hastalığının daha fazla görüldüğünü ve obezite, dengesiz beslenme, aşırı tuz tüketimi, hareketsizlik ve stres gibi faktörlerin hipertansiyona neden olabileceğini belirtti.

Hipertansiyonun belirtilerinin genellikle halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve nefes darlığı gibi durumlar olduğunu ancak genellikle belirti göstermediğine dikkat çeken Güngör, düzenli tansiyon takibinin öneminin altını çizdi.

Sonuç olarak, sağlıklı bireylerin bile düzenli tansiyon ölçümü yapması gerektiğini belirten Güngör, hipertansiyonun kontrol altına alınmasında hekim kontrolü ve ilaç tedavisinin önemli olduğunu vurguladı. Bilinçli tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle hipertansiyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açmadan önlenebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Yargıtay kararını açıkladı: Sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenler yandı

Yargıtay, sosyal medyada sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik edenlere ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay, sağlık çalışanlarına şiddeti teşvik niteliğinde yorum yapana verilen cezayı onadı. “Hastanelerde dayak atmaya devam çoğu çok karaktersiz” şeklinde yorum yapan kişi hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan verilen mahkumiyet, hukuka uygun bulundu.

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?

Uzmanından “Aşırı sıcaklar kalbin yükünü artırıyor” uyarısı: Kalp hastaları hangi önlemleri almalı?