İzmir Körfezi’nde Ekolojik Dengenin Bozulması Balık Ölümlerine Yol Açıyor
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Levent Yurga, İzmir Körfezi’nde bu yıl da planktonların çoğalmasını öngördü. Körfezin bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle dışarıdan gelen planktonların yerli türler arasında rahatça çoğaldığını belirten Yurga, ekolojik denge bozukluğu olduğunu vurgulayarak, “İzmir Körfezi’nde yakında yeniden balık ölümleri görülebilir.” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Yurga, İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve kirlilik konusunda açıklamalarda bulundu. Körfezin son derece dinamik olduğunu ancak evsel ve sanayi atıklarının karıştığına dikkat çeken Yurga, “Kışın yağmurların neden olduğu taşkınlarla sanayi atıkları körfeze ulaşıyor. Sanayi atıklarındaki tuzlar, planktonların çoğalmasına sebep oluyor ve toplu balık ölümlerine yol açabiliyor.” şeklinde konuştu.
‘MAVİ KÖRFEZ ELDE EDİLMESİ SON DERECE KOLAY’
İzmir Körfezi’nde gözlenen dış kaynaklı plankton türleri hakkında bilgi veren Yurga, “Bazı plankton türleri toksik olabiliyor ve aşırı miktarda çoğaldığında körfezin oksijen seviyesini düşürerek balıkların ölümüne neden olabiliyor.” dedi. Yurga, kirliliğin azaltılmasıyla körfezin temizlenebileceğini belirterek, “Kirliliği azaltmak için yapılması gerekenler var. Bu sayede zamanla körfez dipten yüzeye doğru temizlenebilir ve mavi bir körfez elde edilebilir.” ifadelerini kullandı.
‘KÖRFEZİ SADECE KİRLİLİKLE MÜCADELE KURTARIR’
Geçen yıl Seferihisar ve Foça’da denizanalarının aşırı çoğaldığını hatırlatan Yurga, bu yıl da benzer bir durumun yaşanabileceğine dikkat çekti. Dış kaynaklı plankton türlerinin çoğalmasıyla körfezdeki ekolojik dengenin bozulduğunu belirten Yurga, “İzmir Körfezi’nde yakında yeni balık ölümleri yaşanabilir. Bu durumu engellemek için kirliliğin azaltılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor.” şeklinde uyarılarda bulundu.