Mahfi Eğilmez açıkladı: İhracat artarken kazanç neden sabit?

İktisatçı Mahfi Eğilmez’den Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret Analizi

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi ve dış ticaretle ilgili değerlendirmelerine devam ediyor. Eğilmez’in odak noktası bu kez dış ticarette yaşanan gelişmelerdi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında, ihracatta miktarın arttığı ancak birim fiyatların aynı kaldığına vurgu yaptı. Eğilmez, bu verileri ithalat karşısında değerlendirirken, ithalat miktarının artmasına rağmen birim fiyatlarının daha hızlı yükseldiğine dikkat çekti.

Eğilmez, genellikle orta ve düşük teknolojili ürünlerin ihraç edildiğini belirtirken, “İhraç edilen mallara ödenen fiyatlar, ithal edilen mallara ödenen fiyatların altında kalıyor” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Dış ticaret açığının 2016-2021 döneminde daraldığını ancak son yıllarda tekrardan artışa geçtiğini belirten Eğilmez, 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyelin altında kalmasıyla birlikte ithalatın azaldığını ve bu durumun dış ticaret açığını daralttığını ifade etti.

Eğilmez, 2013-2025 dönemine ait miktar ve birim değer endekslerini karşılaştırarak, ihracat miktarının yüzde 66,4 artış gösterirken birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini, ithalat miktarının ise yüzde 21,9 arttığı dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 arttığına dikkat çekti.

Peki Neden?

Eğilmez, şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: “Son 13 yılda daha fazla mal ihraç etmemize rağmen birim fiyatlarımızda pek bir değişiklik olmadı. Bu süreçte daha fazla mal ithal ettik ve bu malzemelerin birim fiyatları görece daha hızlı arttı.”

Eğilmez, ortaya çıkan durumun temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler ihraç etmesi olduğunu belirterek, ithal edilen malların ise yüksek teknoloji içerikli ve küresel markalara ait ürünler olduğunu vurguladı.

Related Posts

Elon Musk Suudi Arabistan kraliyet ailesi için ne planlıyor?

Suudi Arabistan onlarca yıldır petrolle anılıyor; ancak Elon Musk’a sorarsanız , bu yakında tarih kitabındaki sıradan bir bölüm olacak. Girişimci ve dünyanın eski (ya da şu anki?) en zengin adamı Elon Musk, yakın zamanda eski ABD Başkanı Donald Trump …

E-ticaret devinin mülakat soruları sızdı: Kariyer yolunda ‘şanslı’ soru

Çalışma şartları ile pek çok kişinin hayalini süsleyen Amerikan devi Amazon’un, eleman seçiminde kullandığı mülakat sorusu gündem oldu. 7 sene Amazon’da yöneticilik yapan Dan Rose, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un mülakatlarda adaylara yönelttiği …

HÜRJET için İspanya’da tarihi adım! Dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’e NATO ve diğer dünya ülkelerinin kapısını açacak anlaşma, İspanya’da imzalandı.

Tarım Bakanlığı gıda sahtekarlarını açıkladı: 7 sucuk markası daha ifşa oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. Çeşitli ürünlerin eklendiği listeye dahil edilen 7 sucuk firması dikkat çekerken, mevzuata aykırı üretim yaptığı duyurulan firmalar arasında marketlerde satılan sucuk markası da yer aldı.

NESİL dergimiz

Bir “akademisyen” aleyhimde atmış tutmuş, bir sürü yalan, iftira, yakıştırma… Bunlarla uğraşacak değilim. Bunu vesile kılarak 39 yıl önce çıkarmaya başladığımız ve dört yıl kadar devam eden NESİL dergimiz hakkındaki ifadesini nakledip, bu dergiyi Hatırat’ımdan alarak tanıtacağım: “… birinci grubun (Beni ve arkadaşlarımı kastediyor) ‘Nesil’ adı verilen çapı, çerçevesi belirsiz garip bir oluşum etrafında kümelenmiş olduğunu fark ettik…” Böyle diyor ‘adam’. Şimdi bakalım bizim camiamızın ve dergimizin

Emtia piyasasında tarife haftasında karışık seyir

Emtia piyasalarında tamamlanan haftada yatırımcıların odağı ABD’nin ticaret müzakerelerine çevrilirken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimi konusunda “aceleci davranılmayacağı” yönündeki mesajı, varlık fiyatları üzerinde etkili oldu.